Waarom we de naam ELDER kozen voor ons team

Logo Elder

Elder, of Vlierboom heeft de eeuwenoude reputatie als “versterkend middel”. Vele onderdelen van de boom worden gebruikt omwille van zijn geneeskrachtige en weerstandverhogende eigenschappen. Als team staan wij voor het empoweren van ouderen.
De Vlier is een boom van begin en eind, geboorte en dood. Ze staat garant voor het vermogen tot onderscheid van wat weg te gooien en wat bij te houden en mee te nemen. Een belangrijke levenstaak voor de oudere.
Het hout van de vlierboom wordt harder met de jaren en splintert niet. Het binnenste is zachter en dus gemakkelijk uit te hollen. De stam en de oudere takken zijn wat harder en hun buitenste bast is wrattig met scheurtjes. Daaronder bevindt zich een nog gladde groene bast. Elke oudere heeft het jeugdige in zich door de ervaring.
Ook in de mythologie vinden we heel wat terug over de vlierboom:
Voor de Germanen was de Vlier een heilige struik. De Vlier bood bescherming tegen boze geesten door die naar zich toe te trekken. Snoeisel van een Vlier werd niet opgebrand, maar op de grond gelegd, zodat de geesten in de grond konden kruipen. Ook de Kelten hadden een diep respect voor de boom, ze geloofden dat de godin die heerste over leven en dood erin woonde (de godin van de onderwereld: Hel). Anderzijds heeft de struik een associatie met het rijk der elfen. Een fluitje gemaakt van elderhout zou contact met het elfenrijk kunnen vergroten.
Het Christendom had het niet zo begrepen op het vereren van bomen, en dus maakten ze van de vlierboom een ‘slechte’ boom: het kruis van Jezus zou eruit gemaakt zijn, en Judas zou zich eraan opgehangen hebben.
De associatie met leven en dood, met overgang, bestond al zeer lang en heeft tot in de 20ste eeuw blijven bestaan in verschillende aspecten van dood en begrafenis. Zo had de koetsier van de lijkwagen een zweep van vlierhout, mat de timmerman het lijk met een meetstok van vlierhout, en droegen de doodgravers een takje van vlierhout op hun hoed, om zich te beschermen tegen de geesten. Vaak werd na de begrafenis ook een vliertak op het graf gezet.
Daarnaast wordt de vlierstruik weleens een ‘volledige medicijnenkast’ genoemd en wordt ze voor geneeskrachtige doeleinden gebruikt zoals bijvoorbeeld :
–    Vlierbloesem als vochtafdrijvend, infectiewerend en koortswerend middel dat ook hielp tegen hooikoorts.
–    Vlierbessensiroop als hoestdrank en weerstand verhogend middel.
–    Vlierbladeren als middel tegen hoofdpijn en om hondenbeten te verzorgen.
–    Vlierbast bij nierontsteking, oedeem, reuma en jicht
Maar ook in de keuken wordt de vlier vaak gebruikt. Zo bestaat er vlierbloesemwijn, vlierbloesempannenkoeken, vlierbloesemsiroop, vlierbloesemthee, vlierbessenwijn, vlierbessensap, vlierbessensiroop, vlierbessenconfituur, vlierbessencake, vlierbessensaus enz.

In de kijker

Meer in de kijker